Per O Westman föddes i Skövde 1927 som näst yngst i en syskonskara av fem. Han växte upp i ett flerfamiljshus i Lilla Mörke på Mariestadsvägen
Fadern Ernst Westman var målare och mamma Emma var hemma och tog hand om familjen, som var brukligt på den tiden.
De första två skolåren avverkades på Norrmalmskolan. Därefter följde fyra år i Gamla skolan samt ett års studier i fortsättningsskolan.
Springpojke
Redan i tolvårsåldern började Per på sin lediga tid arbeta som springpojke vid en tepetserarverkstad i Skövde . Extrajobbet Övergick så småningom till heltidsarbete. Efter ett antal år blev han utlärd tapetserare och tog sitt gesällbrev 1949.
Mesta tiden inom yrket var han anställd hos Sven Wincrantz Möbelindustri i Skövde.
I samband med giftermål 1953 bosatte sig han och hustrun Britta i Tibro, där de bodde fram till 1958 då de flyttade tillbaka till Skövde. Familjen utökades så småningom med två döttrar, Gerd och Evy.
Göteborg
I september 1970 fick Per O Westman anställning vid Arbetsförmedlingen i Göteborg. Där arbetade han med omställningsärenden i samband med varvsnedläggningar som skedde under sjuttiotalet. Efter åtta år i Göteborg fick han förflyttning till Skövde och Länsarbetsnämnden, där han hade länsövergripande arbetsuppgifter inom Vägledningsenheten och Arbetsmarknadsinstituten i Skaraborg. Han gick i pension 1992.
Under alla yrkesverksamma år var Per O Westman fackligt engagerad.
Hjo
I samband med att Per började sin anställning på Länsarbetsnämnden i Skövde flyttade familjen till Hjo.
- Vi trivdes inte så bra i Göteborg och när vi fick möjlighet att köpa en tomt i Hjo så gjorde vi det, säger han och tillägger lite skämtsamt “Det bästa med Hjo är närheten till födelsestaden Skövde”. Men visst trivs han och hustrun i Hjo. Det är 27 år nu, som de varit Hjo-bor.
Diktaren och datorn
Det var först i början på nittiotalet som Per O Westman började skriva ner sina minnesbilder.
- Vi fick köpa datorer genom Ams, när jag jobbade där. I samband med det började jag skriva. Något skulle man ju ha datorn till, säger han med ett leende.
Ibland var det svårt att minnas men då frågade han äldre brodern Hans Westman, konstnär, som var med och illustrerade diktsamlingarna “Hågkomster” och “Tidsbilder”. Hans Westman avled år 2000.
|