Claes Funck's besök på Skövde Museum

Söndagen den 20 Januari 2008 var jag åter i Skövde.

Tåget X2000 avgick från Stockholm Central strax efter 1200 och två timmar senare mötte Stadsmuseums chef Curry Heimann vid stationen. Efter inrättande på det lilla, tysta, billiga hotellet Västerhöjdsgården, granne till forna Läroverket, skjutsade Curry mig till stadens museum, sedan några år beläget i gamla Melka på Rådmansgatan på Norrmalm.

Under månaden som gått har det på muséet rått ferbril verksamhet. Ombyggnad.
En monter, termostat- och tempererad, har installerats, gåva från Skövde Musee Vänner, om jag inte missminner mig. Hyllor och väggar har flyttats så att en behaglig vandringsgång mellan utställningsföremålen blivit möjlig, allt för att tillhandahålla museets föremål till betrakande så lätt som möjligt.

Bevarad inredning från Julihns Konditori på Hertig Johans gata,hade gjort det möjligt att låta kondiset återuppstå, med kakor och karameller. Kaffe serverades till musik. Pressen var där och kulturföreningar. Bl.a efterlystes nytryck av boken “Träkåks-Skövde-idyllen som försvann” som SN gav ut 1993 och är svår att få tag i.

Rullande bildspel med dokumentära akvareller lyste på filmduk och Peter Nordins härliga modell av Skövde 1903, stod i sitt rum med sv/v bildspel med bilder från tiden, rullande på väggen.

Skövde Musikskola elever skulle spela och sjunga och strax var det öppning (1700) av det nya museet samt vernisage av den tillfälliga sv/v fotoutställning- Porträtt av en stad- med mitt 1960-tals fotografi av människor jag mött.

Där kom Göran Midman, Bokantikvariat Vettern i Hjo, Där kom Tord Gustavsson och Gunilla Ceder, Douglas Hjalmarson och Bengt Skoglund, Ulla-Britt Rosell, Lars Frisk med flera från Skövde Kommun och många många skövdebor som alla ville veta lite mera om bilderna. Några efterlyste bildtexter.Stor succé för Skövde Stadsmuseum, dess personal och mig själv.

Claes Funck

Klicka på bilden för en större version