Resa med X2000 till Skövde den 6 Juni 2008.
Det var lika folktomt som det ofta var då jag gick runt i barndomsstaden och letade efter detaljer och bakgårdar på 1960-talet.
Kommen till Helensparken,denna lilla oas skapad av några kvarvarande husrester,Peter och Heléns stuga,Kyrkogatan Nr 24, Alsingska gården, Kyrkogatan nr 26 vars gårdslänga renoverats och innehåller systuga, Slöjdens Hus, samt vid korsningen Hertig Johans gata-Fredsgatan den stuga dit Rune Björkdahl Guld och Antik fick flytta, när stadens fina stadshus skulle uppföras.
Detta kvarter hyste brandstation,två större och tre mindre bostadshus.Familjen Funck bodde under kriget på adressen Badhusgatan 10, vid korsningen med Hertig Johans gata mitt emot IOGT.
Inne på den forna gården Kyrkogatan nr 26 har rests en scen.Två personer monterar högtalare och Anneli Magnusson och kollega från förvaltningskontoret kånkar på förnödenheter till Slöjdens Hus. Vi hälsar och jag släpps in i stadshusets fojé. Det soliga vädret ute lovar en het dag.
Politiker och tjänstemän anländer. Det ska bjudas på lunch för inbjudna och många av dessa är nya medborgare i Sverige och Skövde. De nya medborgarna välkomnas med en ros, några skövdeböcker och ett diplom,därefter intages sillunch som anordnats med färsk svensk potatis, gräslök, två sillsorter och gräddfil, dock avstods nubbe.
Under lunchen på Kulturhuset öppnas minnesutställningen för Lennart Wilkmar, till vars minne jag skulle erhålla ett Kulturstipendie. Jag föreslår Douglas Hjalmarsson att vi innan de stänger Kulturhuset kl 1500, vi går dit så att jag får se konstnärens bilder.
Vernisagen är just över och Douglas och jag träffar konstnärens hustru Anja Wilkmar samt konsthallens nya chef Ingemar Arnesson. Douglas och jag inbjuds till kaffe och glasstårta hemma hos Anja på Drottninggatan 3. Väl där möts vi av konstnärsvänner och släktingar. Under tiden har festligheterna börjat i Helensparken och Douglas och jag beger oss tillbaka.
Då pågick körsång från Västgöta Nation i Uppsala, därefter skulle Candanza upp på scenen och Skövde musikteaterförening, dansuppvisning av Franks Fancy Dencer grupp och Nationaldagkörsång. Hemvärnets musikkår skulle marschera in och det blir flagghissning.
Tord Gustavsson hälsar alla välkomna och håller ett litet tal kring den 6 Juni och varför vi firar den som nationaldag.En fana och en flagga utdelas vid den fanborg som ställts upp under ledning av Räddningsverket.
Douglas Hjalmarsson tar över och utdelar diplom till tre stipendiater. Två kvinliga pristagare får arbetsstipendium av Gunnar Bergströms musikstipendium, därfter kallas jag upp på scenen och tilldelas ´mitt´ Kulturstipendium, samt en grafik av Lennart Wilkmar utförd 2004. Jag är förtjust i grafik, det passade ju bra.
Under tågresan till Skövde skrev jag ned några rader som jag tackade arrangörer och publik med.
" Ärade publik,
inte kunde jag föreställa mig att jag 45 år,en månad och femton dagar efter att de första fotogafierna tagits av Skövdes träkåkstad, en dag som idag fredagen den 6 Juni 2008 jag skulle stå på en scen som denna och säga dessa ord.
Det var på påskdagens morgon 1963 i April månad,mitt reportagedokumentära arbete påbörjades och som så småningom skulle få rubrikerna Träkåk-Skövde, idyllen som försvann och Träkåk-Skövde,vår barndoms stad.
Jag är mera en berättare än författare. Bilderna ska berätta. Jag förmedlar mina intryck och min känsla. Bilderna ska leva, människorna i den mån de är med ska göra något.
Det har sagts mig att mitt fotografi och sedermera mitt akvarell/gouache måleri är uttrycksfullt. Det engelska ordet för uttrycksfullt är expression. Expresionisten konstnären han eller hon skapar ett uttrycksfullt verk, han/hon förmedlar något.
Jag står här idag fredagen den 6 Juni, Svenska Flaggans dag 2008 till minne av, konstnär Lennart Wilkmar som gick bort i fjol. En minnesutställning av hans måleri och grafik öppnades idag i Skövdes Konsthall. Vi har något gemensamt Lennart och jag. Vi vill förmedla våra intryck och vår känsla. Inte på något sätt liknar mitt exakta fotografi och mitt nästan exakta måleri Lennart Wilkmars måleri. Liknelsen finns i vårt sätt att förmedla inttyck. Betraktaren ser något i Lennart bilder. Uttrycksfullt. Expresionistiskt.
Jag vill tacka er alla för allt som ni åstadkommit för mig. Tidningarna, lokalradion, stadshuspersonalen, kulturförvaltningen, hembygdsföreningen och naturligtvis Skövde Stadsmuseum vars personal blivit som en andra familj för mig. Jag vill även tacka bortgågne Harald Lundberg kamrat sen 1951 och hans familj Karin Lundberg på Döbelnsgatan 1 samt Monika och Simon Eklund, tack även till Ulla-Britt Rosell för support och SN-s reporter Rolf Ahlrik som skrev texterna till Träkåks-Skövdeböckerna.
Jag är ordförande i Föreningen Skövdebor, Stockholm och om ni publik har skövdebor i förskingringen från Kiruna-Ystad meddela att föreningen finns. Ni som har dator gå in på www.skovdebor.se Tack
Claes Funck "