Fredag eftermiddag 29 juli sitter jag på en bänk i Helens-gården Skövde.
Jag har just anlänt med tåg från Stockholm. Det var inte världens roligaste tåg. Inget kaffe och inget annat heller att inmundiga på hela resan och tåget stannade minst 15 gånger, innan vi äntligen kom fram till Skövde. Det var nämligen ett s.k. regionaltåg, som går över Västerås, Örebro osv.

      Alltnog jag väntar på min syster för vidare resa, nu med bil, till Läckö slott för årets operaupplevelse, Benjamin Brittens 1900-talsopera, ”The turn of the screw”, en något magisk eller kanske skruvad historia.På vägen dit äter vi vår medhavda picknick i Lidköpings vackra stadspark och vädret är med oss i år också "guskelöv"

       Läckö kungsgård, anlagt på 1300-talet och som sede-
mera ägdes av M. G.De la Gardie, är pampigt och har haft stor betydelse historiskt sett på 1600-talet.

        Nästa dag efter frukost, blev det en tur ut i svamp-skogen, alldeles ovanför Boterstena Gård där min syster bor och där jag för övrigt är född. Här skulle finnas kantareller, vilket jag kände mig ganska osäker på. Det visade sig att vi hittade ganska mycket och i min frys ligger nu några paket med läckert innehåll.  På kvällen hann vi med ett besök på Mariestads dragspelsstämma.

       Jag blev också bjuden på min favoriträtt, grynkorv från Lugnås charkuteri. En västgötsk, kulinarisk läckerhet, som även firas med grynkorvens dag. Lungås Chark har gamla anor och har drivits av familjen Pettersson i flera gen-
erationer. Lungås chark är också välkända för sin höga kvalitet.

Resan avslutades med en riktig höjdare, dans i Tidaholm på måndagskvällen.

Ett annat måste är ett dopp i Vristulven.

Ja,nog har jag gjort mitt Västergötland, alltid.

Ingrid Nolenger.

Sommarens resa till Västergötland.
Helensgården Skövde
Rådhuset Lidköping
Läckö Slott - borggården
Läckö Slott
Klicka på bilderna för en större version