Klicka på bilderna för en större version
Claes Funck hade fått en inbjudan från Stiftelsen Skärgårdsbåten om att följa med på en tur i Mälaren för att möta hjulångaren Eric Nordevall II men hade förhinder. Stafettpinnen gick till oss och vi fick en härlig båttur på anrika ångfärjan ”Djurgården 3”. Från början var det meningen att vi skulle möta upp med två båtar – ångfartyget Mariefred och ångfärjan Djurgården 3 men på grund av krångel med maskinen på Mariefred blev det bara Djurgården 3 som vi alla skulle få plats på. Det blev relativt trångt vilket framförallt märktes när alla ville ha en bra glimt av Nordevall och alla ville få möjlighet till bra bilder.

Eric Nordevall byggdes ursprungligen 1836 för trafik på Göta Kanal. Efter en felnavigering gick skeppet på grund och sjönk år 1856 utanför ön Jungfrun i Vättern och ligger nu ganska väl bevarad där på 45 meters djup.

Eric Nordevall II har nu återuppstått som ett resultat av att ett gäng entusiaster på varvet i Forsvik, Skaraborg byggt ett nytt skepp som en replika av den forna hjulångaren.  Många timmar under många års arbete har lagts ner och nu är då ångaren klar. Efter sjösättningen har den antagit sin jungfrutur genom Göta Kanal och upp till Stockholm – där den döptes av Kronprinsessan Victoria den 29 augusti vid Riddarholmen. SVT Rapport hade ett inslag om detta som många av er troligen har sett.

Eric Nordevall II har en maxfart på 6 knop och marschfarten är 5 knop. Då gör ångmaskinen 18 varv per minut. Maskinen – en balansångmaskin - har liksom sin föregångare byggts efter originalritning vid Motala Verkstäder. Ångpannan har byggts i Jönköping

Som sagt – när hjulångaren – för egen ångmaskin – tog sig upp genom Södertälje Kanal och upp i Mälaren, mötte vi upp med Ångfärjan Djurgården 3 ute på Mälarens vatten.

När Eric Nordevall II kom inom synhåll, kunde vi se att man hade passagerare i tidsenliga kläder på däck. Kvinnor i långa klänningar och män i hög hatt. Vi kunde också konstatera att ett stort antal båtar mött upp och det var ganska många båtar som följde i Eric Nordevall II's kölvatten när vi i sakta mak tog oss in mot Riddarholmen.

Det blev en skön och unik utflykt och som ni kan se hade vi kamerorna i högsta hugg.

På sin återresa till Forsvik gick Eric Nordevall II på grund - igen - utanför hamnen i Oxelösund i dålig sikt. Som tur var blev det inga skador och hjulångaren är nu tillbaka i Forsvik efter sin "dopresa"


Roland och Sonja Ljungkvist

Möte med Eric Nordevall II
Eric Nordevall II stävar in mot Stockholm
Många båtar mötte upp
Tidsenliga kläder på däck
I sakta mak mot Riddarholmen
Flera ångbåtar hade mött upp
Ada Beda visar upp sig
Sjöräddningen var en av följebåtarna
"Kunglig" följeslagare
Kungsholmsstrand i bakgrunden
Damerna försvinner från Däck. "Some puffing up" inför ankomsten?
Stockholms stadshus passeras. Unionsfanan får luft.
Eric Nordevall ligger nu tryggt vid kaj på Riddarholmen i väntan på Kronprinsessan Victoria.