Föregående avsnitt
Till Inledningen
Nästa avsnitt





Bergs kyrka andas liv
"Kyrkan är öppen 8-20, välkomna".

Vi hade kommit till Bergs kyrka, en kulen och gråkall augusti­vardag. Inte kunde man väl tro och ännu mindre känna, att det blott var några veckor sedan Sverige rullade igång efter semestern. Den värme som strömmade emot oss i den fina 1700-talskyrkan var verkligen välkommen. I ärlighetens namn skall sägas att vi inte vågat hoppas på en öppen kyrka, så här en vanlig vardagsförmiddag. Detta var första kyrkan under vår rundvandring i "Billingebögda" som vi möttes av en öppet­hållandeskylt.

Vi kände oss välkomna till Bergs kyrka. I lugn och ro kunde vi gå runt och titta. Den jättelika altartavlan, Jesus i Getsema-ne, var imponerande. Konstnären Sven Lindroth från Saleby målade den. Det är svårt att se sig mätt på detta smått grandio­sa verk som ger hela kyrkan liv och andlig värme.
Madonnan med barnet utskuret i trä, uppges vara från 1200-talet och triumf krucifixet från 1400-talet.

Bergs kyrka fick sitt nuvarande utseende 1774 men ur­sprunget dateras till 1150-1200.
Vägg-i-vägg med kyrkan finns ett gammalt magasin. I någon skrift kallad "Stenskolan" och i en annan uppges det enbart som "Sockenmagasin". Kanske har det varit både - och. Magasinet/skolan är byggt på 1200-talet.

På den välvårdade kyrkogården kan man utläsa en del av bygdens historia. Där vilar såväl lantbrukare som godsägare, präster och nämndemän. Där vilar urmakare, lärare, köpmän och officerare.
På ena sidan kyrkan hälsas vi av fårens ihärdiga "Bäääh" och på den andra råmar brokiga kossor i det kylslagna regnet. Vi packar ner våra pinaler och drar vidare ner mot Lerdala via Silver fallet och Karlsfors.

Bergs kyrka etsade sig fast i minnet. Dit åker vi gärna fler gånger.
Bergs Kyrka med "Stenskolan" i förgrunden. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende på 1770-talet men ursprunget dateras till 1150-1200.
Madonnan med barnet uppges vara från 1200-talet och finns till höger framme i Bergs Kyrka