Alphyddan 1 från Sandtorget
"Alphyddan 1" står det på skylten ovanför den ljusa Volvon. Jo då, ett av huvudstråken till berget Billingen från stan gick via Torggatan förbi Gamla skolan, Billings­torpsvägen förbi sta'ns förråd och Folkets park, rakt upp till Alphyddan. Det var innan Staketgatan drogs rakt ige­nom Gamla skolans skolgård nedanför sjukhemmet.
Sandtorget har också sin egen historia kan veta. Ni ska veta att mycket pengar bytt ägare på detta torg innan det såg ut som på bilden. Här har varit hästmarknader, tivoli och marknader. Här har även ordnats politiska möten, jul­gransdanser, cirkusuppvisningar med mera.
Sandtorget har i alla tider varit ett köpenskapens cen­trum. Hit tog sig bönderna med häst och släde för att handla. Ett handslag, en sup, en pris snus och saken var klar. Inga papper, ingen moms på momsen ...
Vid Sandtorget samlades stadens fotbollslag för avresa till bortamatcherna. Här hade även Lastbilscentralen sin uppställningsplats. Torget har även utnyttjats som tillfäl­lig försäljningsplats av specerivaror och mediciner. Un­der respektive ombyggnad flyttade nämligen såväl Sun­delöfs affär som apoteket Lejonet ut på detta torg.

Första Volvo-bilen
En gång i tiden fanns även gatukök på Sandtorget, ett torg som på 50-60-talen betecknades som stadens "rag­gartorg" eftersom den bilburna ungdomen hade sina sam­mankomster just här under veckosluten.
En kuriositet värd att nämna är att firma Hallenberg vi­sade den första Volvo-bilen just på Sandtorget. Givetvis gick Skövdeborna man ur huse för att betitta detta vidun­der till tekniskt underverk. Den var försedd med sufflet, hade plywood- och pegamoidbeklädnad. Hallenberg an­nonserade med texten "Volvo till er tjänst" och bönderna trodde att Volvo var en tjur och kom dragande med sina kor!

Kullerstenar
Att Sandtorget en gång för väldigt längesedan bestod av en enda stor "sandöken" i vår stads utkant reflekterar vi väl sällan över numera. Huvudsaken är att vi får plats med våra bilar. Som barn minns dock författaren de slipp­riga, hala kullerstenar som präglade torget. Det var till ex­empel ett hopplöst företag att försöka cykla över torget. Att åka bil var inte heller särskilt roligt. Och att gå med läderskor över regnvvåta stenar var en utmaning av hög­sta valör.
I början av 1970-talet försvann dock stenarna och er­sattes av asfalt. Antligen blev det" ordning på torget".

Biltorg
På bilden ser vi hur det såg ut 1963. Bilar och torgvag­nar samsas om utrymmet med gatuköket. Trafik i båda riktningarna på Torggatan. Biografen Intim längst bort är välsorterad mattaffär i dag. Och i huset mot Staketgatan hade Försäkringskassan, eller Sjukkassan som den hette på denna tid, sina lokaler. Sedermera flyttade kassan och Hennings kläder drog in här. Försäkringskassan har verk­ligen flyttat runt i olika fastigheter genom åren.
Sandtorget i dag är ett väl fungerande biltorg, med pressbyråkiosk och vacker torgmiljö med gammeldags gatlykta, plantering och bänkar.

Sandtorget var ett typiskt biltorg i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Notera skylten vid cykelstället mitt på bilden, Alphyddan 1.