Auktionskammaren brann ner
Vaktmästaren Sven Borg såg till att det var ordning och reda i auktionskammaren. Damen i ljus hatt mitt i bilden är fru Helga Gullberg som hade en tygaffär i källaren på Sveagatan 1.
Skönt med ett bloss innan det är dags att gå in och träng­as bland allt folk, tyckte tydligen denne man.
- Det var tråkigt att auktionskammar'n brann ner, tyck­te mången Skövdebo. Men den hade säkert strukit med i den allmänna saneringsvågen förr eller senare i alla fall.
Auktionskammaren i kvarteret Repslagaren, "Egyp­ten" kallat, var under många år en av de mest besökta in­rättningarna här i stan. Man kan tänka sig att vaktmästa­ren Sven Borg hade skäppan full när han lämnade sin an­ställning hos byggmästare Gustav Nyström för att, som pensionär, arbeta för stans auktionskammare. Det var minsann inga små auktioner, med den tidens mått mätt, som skulle ordnas.
Auktionsutroparna fick verkligen göra skäl för sina arvo­den. Så här såg det ut vid en de sista auktionsjöräUning­arna i kvarteret Repslagaren.
Sven Borg, han bodde i ett av de hus där Volvohuset i dag tagit plats, Östergatan 1 var adressen förr, blev med åren något av en profil i samband med auktionskamma­ren. Han var även med när kammaren flyttade till Ka­nikeruder, där Nya Bryggeriet tidigare haft sin depå. Den tidens auktionsförrättare hette J A Kvarforth, Ögren med flera.

Folkfester
Då som nu var auktionsförrättningarna färgstarka och händelserika folkfester. Auktionsförättarna hade en svada som inte var av "denna värld". Det sägs att folk förr i ti­den gick till auktionerna lika mycket för skådespelet som för att göra fynd. Dessutom fick de ju "träffa folk", vilket var nog så viktigt. Trängseln var stor och skvallret gick. Blickar och pengar bytte ägare, då som nu.

I grevens tid
När Claes Funck steg in i auktionskammaren, där i hör­net Staketgatan-Storgatan år 1970, var han ute i den så kallade grevens tid. Inte långt senare slog nämligen den röde hanen till och stans auktionskammare blev ett minne blott. Men det kunde ju varken Sven Borg eller Claes ha en aning om. Och inte de köplystna besökarna på bilder­na heller.