Brinks hade alla leksakerna
Ett av de senast rivna affärshusen i centrum, mellan Långgatan-Hertig Johans torg. Brinks leksaks- och pap­persaffär och till höger G & N Anderssons frisersalong. Lika väl som vi hade konditorier, mjölkaffärer och to­baksaffärer i varje kvarter, var det gott om frisersalonger. Dock inte lika många damfrisörskor som herrfrisörer av någon anledning.

Det påstods förresten att AIK:are och IFK:are klippte sig hos olika frisörer. Hos Anderssons, här på bilden, vill vi minnas att det var mest "blå-vita" kunder.

Brinks affär var, liksom Sofia Hulths borta vid Storga­tan, en guldgruva för barn i olika åldrar. Här handlade vi våra klistermärken, leksaker, potekulor, tennsoldater, knallpulverpistoler, målarböcker, kritor, pilbågar, cow­boyhattar och annat. Vilken julklappsaffär! Ofta undrade vi hur "tanten" kunde hitta alla prylar som fanns från golv till tak i butiken.

Brylcreme

Bilden togs 1963 och ännu har inte grävskopan slagit till. Frisersalongen gör reklam för den tidens manliga at­tribut, brylcremen. Något flottig kanske men ack så väl­doftande fräsch och effektiv att kleta in i det nytvättade håret. Gissa om det doftade brylcreme och spray om poj­karna i biografsalonger och på dansgolv. Månget örngott blev dock nedkletat till många mammors stora förtvivlan.

I dag är hela huslängan, inklusive före detta Carl Carls­sons speceri- och bosättningsaffär mot Långgatan. ersatt av ett mycket pampigt bank- och kontorshus. Ett av de allra finaste i sitt slag i Skövde centrum, vågar vi påstå.
Inte heller denna fastighet finns kvar i dag. Men Ljungkvists blommor, Brinks leksaksaffär och Anderssons friserssalong finns kvar i våra minnen. Utanför bild, till höger fanns en färg- och kemikalieaffär samt Carl Carlssons speceri- och bosättningsaffär. Bilden tagen 1963.