Till föregående avsnitt            Till inledningen                Till nästa avsnitt

Här smorde vi kråset
Kyrkogatan nedanför Saga och Ge-Pe foto år 1963. Centrumbaren på andra våningen vädrar ut matoset och tobaksaffären med "gubben i lådan" är fortfarande öp­pen.

I bakgrunden skymtar S:ta Helena kyrka med den nu­mera välbekante torntuppen. Torntuppen som från sin högt uppsatta position inte helt utan vemod sett hela stan förändras genom årens lopp.

Centrumbaren var utan tvekan ett av stans mest fre­kventerade matställen. Den som inte ville ha mat kunde med fördel dricka choklad och äta smörgås på Café Hem­trevnad, snett över gatan. Eller äppelkaka med vanilj sås på Wivex i våningen under baren, med ingång mot Råd­husgatan.
Här låg förresten Kyrkebokvarns Mjöl & Diversehan­del när seklet var ungt. Från modern tid minns vi Helges Manufaktur, Dam intim, en frisersalong och Wivex.

Tage Anderssons
Som närmaste granne fanns en av stadens mest etable­rade specerihandlare, Tage Andersson, i vars affär sonen Arne bildligt talat växte upp bakom disken. Arnes brinn­ande intresse för hembygden och för gamla ting, gjorde honom sedermera till ett uppslagslexikon om Skövde som vi aldrig kommer att hitta på vårt stadsbibliotek. Det var inte många hus, gator och torg vars historia Arne inte kän­de till och kunde berätta om. Tyvärr gick denne verklige hembygdsvän ur tiden för ett antal år sedan, alldeles för tidigt.
Från Centrumbaren luktar det stekt strömming och på planket gör tonårsidolen (!) Lill-Babs kaffereklam. Kyrkogatan anno 1963.