Fisklukten försvann också
Affärsgata 1963, gågata i dag. Lögegatan före 1903, därefter Kyrkogatan och i dag alltså "bara" en gågata mellan Storgatan-Petter Helens gata. Numera slutar ju Kyrkogatan redan vid Storgatan.

Att vår stad förändrats genom årens lopp är ingen ny­het. Här skiljer det nästan 30 år mellan bilderna. De äldre Skövdeborna känner igen sig mycket väl på bilden med Tage Janssons fiskaffär, som vi skriver om på annan plats i denna bok. Damen på bilden har en kasse med charkute­rivaror från Lundins, vars charkuteriaffär låg på Storgatan runt hörnet. Nu ska hon handla fisk också, kanske blir det spätta eller torsk. Den symboliska skylten till fiskaffären syns lång väg. Var finns den i dag?

Pensionat Svea

Längre ned på Kyrkogatan, ovanför damens hatt, skym­tar Karlstedts och Kafe Hemtrevnad i Sparbankshuset. Sagahuset till vänster, med Ge-Pe foto, en manufakturaf­fär och en pälsaffär, följt av ett plank och längst ner hittar vi Centrumbaren, ett populärt matställe på sin tid.
I dag är Kyrkogatan gågata mellan Gulins och Åhlens. Tala om scenförändring.(Foto Anders Litborn)
30 år innan Claes Funck tog sin bild såg det helt annor­lunda ut. I hörnhuset, då blott två våningar högt, fanns köpman Nils Wikstrand med sin affär för manufaktur och herrekipering. På andra våningen fanns Pensionat Svea. Familjen G Landelius och "Socker-Gerda", Gerda Jo­hansson, bodde här.

I slutet av 1930-talet revs fastigheten och Saga-huset blev Saga-huset. Jämför bilderna. De är tagna från nästan exakt samma plats, men det skiljer nära nog 30 år mellan dem. Det luktar inte fisk längre, på den lilla bilden. Om man säger så.