Konditori med stil och värdighet
Julihns konditori, ett välbekant inslag i Skövdebilden under åtskilliga decennier. Bilden tagen 1963 då det ex­klusiva konditoriet, jämte Mecka och Monteleones stans elegantaste, ännu höll till på S:ta Helenagatan. Huvuden­trén låg alldeles i hörnet mot Hertig Johansgatan, eller "Ströget" som vi sa förr.

På Julihns tog man sig inte en "fika" utan där intog man sitt kaffe med bakelse eller kaka. Man fick sin egen lilla kaffekanna med tillhörande gräddkanna och socker­skål. Serverades inne i särskilda trivsamma rum och man lämnade kanske 25-50 öre i dricks. Till skillnad mot till exempel Monteleones, Wivex, Wahls och andra kondito­rier, fanns ingen juke-box på Julihns. Den musik som eventuellt flödade fram ur högtalarna var dämpad och stämningsfull. Inget dunka-dunk till Cocacolan i denna sobra miljö, det såg inte minst konditorn själv, Bengt Ju-lihn, till.

Då "dog" Julihns

Julihns "dog" när det lämnade "Ströget" för det nya stora varuhuset vid Hertig Johans torg. Åtminstone "dog" det för alla de Skövdebor som lärt sig uppskatta det gamla anrika konditoriet på "Ströget". Det var på den tiden något av fest, när man gick till Julihns.

Numera har Julihns ersatts av ölpuben Husaren. Tider­na förändras och Skövde med dem.


Ett av Skövdes elegantaste konditorier, Julihns, låg i hörnet
Hertig Johansgatan-S:ta Helenagatan.