Tillbaka till inledningen


Då tog Löge ett djupt andetag
Lundins krog låg förvisso inte här, den låg ju vid torget, men Lundins charkuteriaffär höll till i det stora huset som skymtar till vänster. Senare kom dam affären Lindex och numera är det HSB som håller till där. Många minns sä­kert även Herbert Nordqvists speceriaffär i samma gatu­hörn på 1950-talet.

Bilden, tagen 1963, visar korsningen Kungsgatan-Stor­gatan. Vänstertrafik och ett Löge som tar ett djupt ande­tag i väntan på det stora varuhuset som ska sträcka sig ända upp till Badhusgatan och därmed förändra hela stadsbilden.

På Nyströms kullar har Västerhöjdskolan växt upp. Det var ju här Frisksportarna med oförtröttlige "Kruska­Kalle " Karlsson ordnade lekaftnar med tusentals ung­domliga besökare på onsdagskvällarna under det glada 50-talet. Artisterna gick minsann inte av för hackor. Här underhölls vi bland annat av Alice Babs, Polo-Joe, Almstedt-Lindh-kvartetten, Sigge FUrst, Martin Ljung, Brita Borg och många andra. Grupp-51 framförde sina teater­föreställningar och dragspelare Wendt såg till att tempot hölls i "kalvadanserna ".

Bollarna rullade ned på gatan

Dessutom spelade traktens grabbar fotboll där uppe på Kullen. Utan skyddsnät. Vilket medförde att en och annan förlupen boll rullade nedåt Pentaporten på Kungsgatan.

Trafiken på Kungsgatan var vid denna tid inte av sam­ma omfattning som i dag. Vi hade heller inte lika bråttom som i dag. Biltelefonen var inte uppfunnen och inte stere­on i bilen heller ...

Lögegatan är avstängd, flera gamla träkåkar rivna och ödets timmar är räknade för övriga gamla hus i dessa kvarter. Det nya Skövde håller på att växa fram.
En av stans mest trafikerade gatukorsningar, Kungsgatan - Storgatan. Året är 1963 och politikerna gnuggar geniknölarna inför morgondagens Skövde.