Till föregående avsnitt             Till inledningen                Till nästa avsnitt

Här slog den röde hanen till
"Strandqvists kaffe. Alltid bäst! - Alltid billigast!
Inte var han blyg av sig precis, köpmannen Leonard Strandqvist, när han kom till Skövde 1889. Den jättelika reklammålningen på husets gavel syntes förstås vida om­kring och man kan tänka sig vad stadens övriga köpmän tyckte och tänkte. För den oinvigde ska vi berätta att "Strandkvestes" blev lågornas rov vid en fruktansvärd brand en smällkall vinterdag (10 januari) 1987. Det var så kallt att både släckningsmaterial, vatten och brandmän frös och förfrös. Utan tvekan var detta en av de svåraste bränder som någonsin drabbat Skövde centrum i så kallad modern tid.

I dag är Strandqvist-huset ett minne blott. Hela det sto­ra affärs- och kontorskomplexet gick ju upp i rök. Med hjälp av gamla bilder byggdes det dock senare upp till vad som i dag är Gulinshuset, mitt emot Åhléns. Resultatet skäms minsann inte för sig.

Luktade bakgård
Fotografen Claes Funck fångade en hel del gårds-miljö­er när han gick runt med kameran i sin gamla hemstad på 60-talet. Bland annat var han inne på Strandqvists gård. Inandades doften av nyrostat kaffe blandat med sopavfall och nybakat bröd. Dessa bakgårdsmiljöer tillhör ju nume­ra en svunnen tid. Det var här flickorna hoppade rep och hage. Det var här pojkarna sparkade boll och potade kula. Andersson-skans Kalle fanns i varje svensk stad, även i Skövde.

Kafferosteri
Leonard Strandqvist etablerade sig snabbt som en av vår stads största köpmän. Huvudbutiken låg vid Sandtor­get men Leonard kunde förstås aldrig drömma om att den affären skulle bli grunden till dagens S-hallen. 1930 över­togs nämligen huvudaffären av välkände Skövdeköp­mannen Knut Sundelöf. Filialen vid Storgatan övertogs sedermera av Leonards son Eric.
Vilken reklampelare. Han var minsann varken blyg eller dum, köpmannen Leonard Strandqvist
Sedan den unge, ambitiöse och hårt satsande Leonard Strandqvist bosatt sig i Skövde, stod det inte länge på förrän han startade eget kafferosteri. Stans specerihandlare kunde här rosta sitt kaffe. Affären vid Storgatan invig­des med pompa och ståt 1907-1909.I hörnet mot Kyrko­gatan låg Nordgrens manufaktur- och kappaffär, även det en affärsinrättning modell större.

Bland många andra välkända specerihandlare i Skövde vi minns, kan nämnas Carl Carlsson, Knut Sundelöf, Leonard Settergren, Jerker Hallenius, Herbert Nordqvist, Tage Andersson och Lundberg. Med andra ord, det fanns att välja på, för den som skulle handla smör och ost och sill. Och Henko, Tomteskur och Persil. Och Robin Hood, Florida, Bill och Matanzas. Samt en strut karameller.

Inne på Strandqvists gård luktade det både kaffe och nyhängd tvätt