Till föregående avsnitt              Till inledningen                Till nästa avsnitt
J A Strokirk byggde villa Victoria
Inte heller i stadsdelarna har utvecklingen stått stilla. Även här försvinner ett och annat hus för att ersättas av andra. Som till exempel den karakteristiska och tidstypis­ka Villa Victoria i hörnet Vasagatan-Wennerbergsgatan. En solig dag i slutet av april år 1992 jämnades den en gång så ståtliga villan med marken.

Med Villa Victoria försvann inte bara ett gammalt hus utan även ett stycke hembygdshistoria. Villan byggdes av bokhandlare Johan August Strokirk år 1902, den blev allt­så 90 år gammal. Bilden här intill tog Claes Funck med sin Leica år 1963.

Till Victoria hörde ju en gång en stor och väl utnyttjad tomt. Många i dag grånade Skövdebor minns säkert frukt­träden och odlingarna i dessa kvarter kring Vasakullen.

Stadsdel
Vi 40-talister ska väl sent glömma lådbilstävlingarna ut­för Vasagatan, lekarna på Vasakullen och de många fina villorna, av vilka Villa Victoria bara var en av dem som byggdes när seklet var ungt och när vår stad fick något som kunde kallas för stadsdel.

Förutom Johan August Strokirk tillbringade flera andra mer eller mindre kända Skövdebor sina år i Villa Victoria.

Bokhandlare Sven Rydheim, riksdagsman Karl Magnus­son, doktor Franz Bölling för att bara nämna några. Andra namn var tygofficeren Roland Lundin, pastor Ulf-venbrand och överste Tord Bonde. Familjen Nils och Ulla Bäckström bodde här åren 1952-1965 och de sista 20 åren stod det Arne Mohlin på namnskylten.

När överste Tord Bonde (I 9) flyttade in i villan var det dock med stor tveksamhet. Villan låg ju "på landet"! Tord Bonde var för övrigt chef för K 3 och sedermera milochef samt arméchef. Äldre Skövdebor kanske drar sig till minnes det ståtliga bröllopet mellan Tord Bonde och hans sköna gemål vars efternamn var Sjöberg. Bröllopsmiddagen avnjöts på Hotell Billingen.

Två nya hus
Två nya flerfamiljshus står numera på denna tomt. Ett projekt för 13 miljoner kronor och som bland annat om­fattar 14 lägenheter.

13 miljoner kronor, undras vad bokhandlare Strokirk fick betala när han byggde villan för 90 år sedan..? Nu blev det hus med garage, hiss och kabel-TV. När Johan August Strokirk byggde fanns det inte ens radioapparater.
Bokhandlaren Johan August Strokirk lät bygga denna representativa villa när seklet var ungt. I dag har Villa Viktoria ersatts av flerfamiljhus av modernt snitt, som smälter väl in i miljön här uppe i Vasastaden.