Till föregående avsnitt             Till inledningen                Till nästa avsnitt

I Väntan på kvällsbion
Tidig vårkväll. Långgatan mot väster. Domusrestaurangen är stängd för dagen. De unga männen till höger tittar i skyltfönstret i väntan på att biografmaskinisten Åke Blomquist ska köra igång " Borta med vinden" på Cosmorama. En moped av märket Svalan står bakom den lilla Renaulten som har motorn "i bak". Den lilla bilen hade fyra dörrar och bilägaren fick lägga en sandsäck ell­er något annat tungt under huven där fram på vintrarna, för att inte braka rakt fram i kurvorna.

Aret är 1963. Långgatan är enkelriktad och parkerings­automaterna lyser med sin frånvaro. Lyckliga Skövde! Antingen var parkering tillåten eller också var den förbju­den. Sällan några korttidsparkeringar. Familjen Nordensäters möbelaffär, Norden, är också stängd för dagen.
Norden, i hörnet Långgatan-Storgatan, var ju en av de mest etablerade möbelfirmorna här i stan under flera de­cennier. Inne på gården fanns Nordens snickerifabrik och trädgård. Här arbetade bland andra en av stadens skickli­gaste möbelsnickare, Fritz Karlsson.

Hedlunds skrädderi
I det mörkare huset, bortanför Norden, höll skräddare­mästare Hedlund till med sina attiraljer. Hedlund var ett mycket aktat namn och hans yrkeskunskap var vida känd långt utanför vår stads gränser. In i det sista satt han där med nål, tråd och tyg. "Det bidde en tumme", står det i sagan. Hos skräddare Hedlund "bidde" det mer än en tumme. Det "bidde" både kostymer, västar och högtids­dräkter.

Vad vi ser på bilden är vår tids Gallerian i det numera sammanbyggda Domus-Commerce! Storgatan går "rakt igenom" varuhuset. Här äter man mat och dricker kaffe i dag!


Elfverssons har bevarats
Längst upp till höger skymtar dock Elfverssons hus, som lyckligtvis finns kvar än i dag. Huset ligger i kvarte­ret Snickaren och det mesta av det gamla, inklusive träd­gården på gården, är bevarat. Något som måste betecknas som mycket sällsynt i den nya tidens Skövde. Här inne på gården luktar det fortfarande tvätt och stekt fläsk.

Det var så här det såg ut i utkanterna av den gamla sta­den kring mitten av 1800-talet. Entré med pardörrar och veranda på gården. Hur mycket kaffe tror ni förresten inte har druckits i den berså som än i dag finns på Elfverssons gård? Hur mycket blommor har inte plockats?
Det finns inte mycket kvar av det gamla Skövde, det är inte mycket av det gamla vi har att visa upp för våra barn och barnbarn. Men det som finns, det måste vi vara myc­ket rädda om.
Långgatan mot väster anno 1963. I dag Gallerian mel­lan Domus-Commerce. Här äter man mat och dricker kaffe i dag.