Tillbaka till inledningen


Då var marknaden på Mode

Marknad, eller "marken" som vi av någon anledning säger till vardags, har alltid haft en klang av fest, folk och liv och rörelse. Varm korv, flätade stolar, godis, krims och krams, tavelförsäljare, rakbladsförsäljare och lyckokorts­försäljare. Här finns det mesta från "världens bästa ren­göringsmedel" till sockervadd, norska koftor, grammo­fonskivor, sopkvastar, ärtrör, knallpulverpistoler, dockor, leksaker, strumpor, handskar och mycket annat.

Marknaderna i Skövde har flyttats runt på olika platser. Från Hertig Johans torg till Sandtorget, Mode, Billings­torpsvägen och nu senast Folkets Park.

Flyttade efter protester
Bilderna här intill är tagna år 1966 då marknaden höll till i kvarteret Mode. Dit flyttade man från Sandtorget ef­ter protester från stadens affärsägare som såg en svår kon­kurrent i de populära vår- och höstmarknaderna. Förr i ti­den pågick marknaderna två dagar i följd.

Redan på den tiden
Lennart Landelius har hållit i marknadstrådarna sedan 1952. Ett jobb som han fick efter sin pappa, G Landelius. Hur gamla är då dessa folkfester till marknader?

Carl-Axel Nyberg har bläddrat i Dimbo härads dom­bok. För 26 januari år 1716 (!) står följande:
"Efter tingspredikan i Dimbo kyrka, som gavs av äre­vördige kyrkoherden herr Johan Scareen och där hela den 101 :sta Konung Davids psalm berömligen och väl till al­Ias nöje förklarades och dess text vid detta tillfälle och svåra krigstider var överensstämmande och passande, blev tinget på vanligt sätt, tingssökande allmoge till efter­rättelse, utlyst och tingsfred tillsagd och försäkrad i kraft av Gud och Sveriges lag. Men det var nu på första tings­dagen icke mycken allmoge närvarande, utan föregavs att största delen skulle vara vid Skövde marknad som i dag påhålles och förmodade länsmännen tillika med härads­nämnd att parterna i morgon lära inställa sig. "

Marknaden i Skövde var tydligen så viktig att tinget fick anstå till nästa dag.

Hästmarknad
- Skövde var en stor marknadsstad förr. På Sandtorget var det hästmarknad, på Hertig Johans torg vanliga mark­nader. När det blev för trångt på Hertig Johans torg flytta­des hästmarken till Ridhusplan, där Helenaskolan ligger i dag, och den vanliga marknaden flyttades till Sandtorget. Det ordnades även typiska remontmarknader, då det en­bart såldes hästar, berättar Lennart Landelius.

Rakbladsgubben
Det fanns många profiler, udda människor, som åkte land och rike runt med sina varor förr i tiden. Själva kom­mer vi väl aldrig att glömma den kraftfulle, rödhårige rakbladsförsäljaren på 1950-talet. Den mannen hade en svada som saknade motstycke. Vilken försäljningsteknik!
Oj, så mycket spännande leksaker. Undras om veckpängen räcker, tro? Det är minsann inte lätt för de här små flickorna att sliyta sig från leksaksståndet.
Allting går att sälja . . .Här är krittecknade tavlor, för 5 kronor per styck, som säljs när marknaden håller till på Mode.
En liten slickepinne smakar alltid bra när man går på "marken".
Enbart hans närvaro drog hundratals nyfikna till markna­derna.

En rolig sak med dessa traditionella marknadsdagar är att de i alla tider lockat båd' gammal och ung. Bra eller dåligt väder spelar ingen roll. "Marken" är folkfesten för alla i alla väder. Snart kanske det är dags att flytta mark­nadsevenemanget igen, om det blir bygge av, som plane­rat, i Folkets Park. I så fall lär kvarteret Fyren vid Sköv­debadet återigen bli aktuell marknadsplats. Men fram tills dess fortsätter man i Folkets Park.

Nordstjernan och Auto
Innan kvarteret Mode blev marknadsplats och - som i dag - parkeringsplats med gatukök, hade bryggeriet  Nordstjernan sina tillverkningslokaler här. De låg nästan exakt där gatuköket finns i dag.

På Mode fanns ytterligare en byggnad, nämligen smi­des- och reparationsverkstaden Auto. Ursprungligen hade byggnaden använts som Sköfde Pappersbruk AB, från 1866. Sedermera blev det Olssons vagnmakeri och däref­ter matsal och kök för K 3:s rekryter. En annan inrättning var Sundqvists orgelfabrik, som tidigare var på Staketga­tan.

I dag är det alltså blott och bart stans största, avgiftsfria parkeringsplats, samt gatukök, i Mode. Hur det ser ut här i morgon står skrivet i stjärnorna. Men att det ska vara stor avgiftsfri parkeringsplats i all evighet, nej det tror vi inte på.