SkövdeBors besök i Skövde Pingsthelgen 2012
Nu när de flesta av oss har kommit tillbaka till vardagen kan vi alla som var med, blicka tillbaka på en Pingsthelg i Skövde, där varje programpunkt blev till en höjdpunkt.

Tack för ett fantastiskt program och ett fantastiskt genomförande till
Christer och Agneta Rapp och till alla som Christer hade engagerat för att göra vårt besök så minnesvärt för oss som det bara kunde bli.

Vi som var med i Skövde samlar nu våra intryck och vi återkommer på sidan med rapporter och med bildkavalkad.
SkövdeBors Skövdebesökare på utsiktsplatsen vid Alphyddan. Klicka på bilden för en större version

Sven-Olof Larsson -vår ordförande skriver.


"Vi besöker Skövde 2012"

Christer Rapp hade arrangerat ett tredagars program med stor känsla och
noggrannhet. Att Christer är enastående generös och omtänksam fick vi uppleva under
hela besöket. Hans mix av program gjorde att vi fick en mycket positiv och intressant upplevelse.

Katarina Jonsson - Kommunstyrelsens ordförande, informerade om kommunens utveckling. Hon blev intresserad av "Skövdebor" och vi fick bra kontakt med henne som vi ska se till att utveckla.

Vi fick se och höra allt om Regionens Hus - en av Skövdes absolut vackraste byggnader.

Vacker och spännande konst såg vi både i Kulturhuset och på Christers
kontor.

Lars-Johan Ekelöf vandrade runt med oss och berättade om gamla och nya hus. Jag insåg att det fanns många luckor i mitt kunnande.

Middagen på Ryttmästarbostället med nattklubbsmajor Bernhard Englund i full aktion, handlade inte bara om mat och dryck Nej, Bernhard var i sitt esse och släppte loss med spännande berättelser om livet på ett gammalt ryttmästarboställe. Det blev mycket kulor, krut och härliga historier. Ryttmästarsnapsen finns att köpa på "bolagets" beställningslista!

Genom Christers försorg åt vi gourmetmat på Skövdes nya inneställe "Glädje".
Buffén på Knistad inmundigad i specialtält inkl. kristallkronor för enbart "Skövdebor" var klart godkänd!

Rundturen sista dagen var en fullträff. Vi såg hur Skövde utvecklats med nya spännande handelsområden, bostäder och företagsetableringar av olika slag.

Skövde var verkligen till sin fördel med sol, blå himmel, grönska och blommor i alla färger. Jag tror mig aldrig förut upplevt Skövde så vackert och prydligt
.
Efter detta besök är jag ännu mer stolt över min gamla hemstad!

Stort tack Christer och Agneta, för allt Ni gjorde för oss dessa tre fantastiska dagar!

Skövdepojken Olle Larsson


Elisabeth Sundqvist och Eva Thorén skriver.


Tack för en toppenhelg!

Skickar här mina och Eva Thore'ns intryck under vår Skövde resa. Roligt att se sin skola och kvarter som man är uppväxt i, även om mycket är rivet.
God lunch på restaurang Glädjen, och mycket bra shopping på Assbeck och LaRami.

Kulturhuset och dess konstchef var väldigt intressant att se och lyssna till.

Det bästa av allt var nog Ryttmästargården och att få träffa Bernard Englund Fd major och nattklubbsägare, som inte hade åldrats en dag på 30 år. En fantastisk guidning genom tid och rum. Till den lokala snapsen Ryttmästarbrännvinet sjöng vi en riktig västgöta snapsvisa : Hej alla bonnapöjka ifrån slätta emellan Vänern å Vättärn Nu ska vi supa nu ska vi sjunga för vi är unga Hej ........

Vår värd under Skövde besöket Christer Rapp är en mycket generös och gästvänlig man som verkligen är stolt över sin stad . Söndag fm guidade Christer oss runt Skövdes omgivningar, underbar utsikt från Billinge Kleva som ligger uppe vid Billingehus.

Fina omgivningar vid Rånna. Besöket avslutades med lunch på vackra herrgården Knistad. En riktig nostalgi tripp i vår gamla hemstad Skövde.

Tack för en toppenhelg.
Mvh Elisabet Sundqvist och Eva Thore'n
Margareta och Bo Hoffman skriver.


SkövdeBor, Stockholm. Resa till Skövde 25-27 maj 2012.


En fredag uti Stockholm, med samling  klockan tolv ett gäng stod på perrongen och väntade på sitt tåg. Reserverade sittplatser till Skövde Central. De skulle åka hem.

När alla som var anmälda till resan var närvarande var vi 27 st. Flertalet utav oss var incheckade på Hotell Majoren.

Vi startade vår Skövdevistelse med information om den politiska ambitionen för Skövdes
framtid av kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson.

Vi fortsatte sedan vårt besök i Regionens Hus med kaffe och kaka. Blev därefter guidade runt i lokalerna som tidigare utgjort HK för Skaraborgsbanken. Annelie Tegeborg och Christer Rapp
var våra guider.

Därefter blev vi inbjudna att besöka Rapp Fastigheters kontor, där vi bjöds på välkomstdrink och sedan  allehanda drycker och välsmakande tilltugg, samt en rundvandring bland en diger konstsamling. Kvällen avslutades med samkväm och vila på Majoren.

På lördag förmiddag gick vi en stadsvandring i Skövdes centrala delar. De som hade svårt med gåendet erbjöds åktur i bil. Vår guide var Lars Johan Ekelöf.

Efter en god och närande lunch besöktes Skövde Kulturhus och dess konstmuseum, där vi guidades av Ingemar Arnesson.

Benvila behövdes och det fick vi, innan vi blev hämtade av taxibilar för resa upp till Simsjön och middag på Ryttmästarbostället, där nattklubbsmajoren Bernhard Englund huserade.
Vi bjöds på en både underhållande och smaklig middag där vi hela tiden guidades i boställets olika vrår och faciliteter. En upplevelse med historiens vingslag inte långt borta. Besöket
avslutades med buss som hämtade oss tillbaka till hotellet.

Efter söndagens frukost och utcheckning på hotellet, blev vi hämtade i buss och guidade av Christer Rapp i två timmar runt om i Skövde och dess omgivningar. Vårt besök i Skövde avslutades med lunch på vackra Knistad hotell innan vi med buss återkom till Hotell Majoren.

Under hela vår vistelse i Skövde har Christer Rapp visat på ett fantastiskt fint värdskap och stor generositet, då han bjudit oss mycket av det vi ätit, druckit, bussturer, taxi, externa guider
och mycket mera. Utan Christers medverkan hade detta besök inte blivit så lyckat som det blev. Vi alla besökare känner oss överväldigade av all den generositet som vi blivit mötta med.
Efter ett sådant här besök kanske det är någon som överväger en återflytt.  

Margareta och Bo HoffmanMarianne Larsson skriver

Kunde inte vara bättre!

Jag vill börja med att tacka Olle! Det var hans idé att bjuda Christer Rapp till Stockholm som sedan resulterade i denna fantastiska resa vi just avslutat.

Det blev en resa till hemstaden Skövde som jag, och säkert många med mig,sent skall glömma.
Från det fina mottagandet på hotellet, där Christer Rapp fanns på plats, till informationen om kommunen. Därefter besök på Regionens Hus och sist till Christers kontor, med konstvandring och generös förplägnad.

Lördagen började med en givande guidning av Lars-Johan Ekelöf, därefter lunch på topp-restaurangen "Glädje" blev det ett "varmt besök på konstmuséet och sist men inte minst Ryttmästarbostället.

Där bjöds vi inte bara på en magnifik buffé, utan även på ett skådespel utan dess like! Det blev en helt magisk kväll.

Bussresan på pingstdagen bjöd på det bästa av Skövde, från handelsstadens köpcentra till nybyggnation plus en vidunderlig natur!

Sista punkten på programmet blev en härlig lunch på Knistad i underbar natur.

Det är svårt att säga vad som var bäst på resan.

-Christers starka engagemang och stora generositet
-programpunkterna som var för sig var guld värda -den fina stämningen i gruppen
-solen som sken över oss alla

Tack Christer, det kunde inte vara bättre!

Marianne Larsson

Roland Ljungkvist skriver

Varje programpunkt blev en höjdpunkt
När Christer Rapp under sitt framträdande på SkövdeBors höstträff 2011, framförde en inbjudan till oss att komma till Skövde, tände vår ordförande Sven-Olof på alla cylindrar.

Detta måste vi se till att effektuera och det dröjde inte så länge innan datum var satt till Pingsthelgen 2012. Nu gällde det att entusiasmera medlemmarna för besöket i Skövde. Det fick ju inte hända - att vi ställde upp med mindre än 20 medlemmar till resan.

Hur skulle vi kunna kommunicera detta till medlemmarna på bästa sätt? Sven-Olof ville gå ut med information så fort som möjligt – medan jag ville vänta till dess att vi hade planeringen klar.

Det blev väl något mitt emellan, många medlemmar tände på introduktionen på hemsidan och redan till årsmötet hade flera anmält sig. Vi hade planerat en presentation till årsmötet och flera bestämde sig efter den presentationen. Nu tog planeringen fart. Sven-Olof skötte kommunikationerna med Christer och jag tog emot anmälningar och gjorde allehanda andra förberedelser. Vi hade lagt ut en anmälningssida på vår hemsida som var mera omfattande än någon vi använt tidigare. Den visade sig fungera mycket bra och vi kunde rapportera till Christer vilka som hade anmält sig, vilka som ville ha hotellrum och andra önskemål. Vi kunde också hjälpa några som inte hade egen bil med samåkning.

Ju närmare vi kom dagen D ju mer intensiva blev kommunikationerna. Sven-Olof ringde, Christer ringde och vi kunde härifrån skicka listor till Christer och räta ut de frågetecken som dök upp. Det digra programmet hade utvecklats under hand och såg fantastiskt ut. Skulle det verkligen gå att genomföra?

En stor fråga. Hur skulle vädret bli? Man flippade mellan TV-kanalerna för att se vem som kom med bästa forecast. Vad skulle man packa, blev det shortsväder eller långkalsonger?

Äntligen var vi på väg. Allt såg ut som om det skulle klaffa på bästa sätt. På vägen ner i Laxå träffade vi Carl-Axel och Britten som hade Ingrid och Göran som samåkte. Ett formidabelt, strålande väder hade vi och det skulle stanna med oss hela helgen.

Vi checkade in på Majoren - Christer kom och plötsligt kändes det som om hela Skövde stod och väntade på oss - SkövdeBor. Allt mycket välregisserat. Regissör Christer Rapp.

Christer lyckats få alla att ställa upp mitt under Pingsthelgen  och välkomna oss förväntans-fulla SkövdeBor.

Vi hade 27 anmälningar och bara det är ju succé.

Vad vi gjorde? Kolla programmet som fortfarande ligger uppe på hemsidan.
När ni läst alla andra rapporter b
Roland

Mariannes och Sven-Olofs bilder
Sonjas bilder

Skövdeturen tillsammans med "Skövdebor" nu i Pingsthelgen blev förutom ett formidabelt vackert försommarväder en nostalgitripp av stora mått.

Som utflyttade från vår hemstad redan 1961 har ju naturligtvis mycket, mycket hunnit hända på dessa drygt 50 år.

Jag uppskattade Christer Rapps helt fantastiska och välarrangerade program, där inga "döda" punkter förekom- bara fullt ös!

Vi kände oss helt enkelt mycket välkomna och fick flera "flash back" till vår barndom och tonårstid i Skövde.

Det är glädjande att se och höra om vår hemstad, som var en småstad, när vi lämnade den en gång, numera är en välmående, snabbväxande och välSkött stad med mycket potential.

Varmt tack till er alla inblandade, som gjorde besöket i vår gamla hemstad till en fullträff!

Sonja Ljungkvist
Sonja Ljungkvist skriver

En fullträff!

Rolands bilder
Vinnande koncept!

Pingsthelgen 2012 fick vi Skövdebor i förskingringen en inbjudan att besöka vår gamla hemstad. Av ingen mindre är Christer Rapp him self.  Det kändes stort och mycket spännande, det var ingenting som lämnades åt slumpen.

Vi fick träffa ett antal kända Skövdeprofiler. Först ut var Katarina Jonsson, kommun-styrelsens ordförande, som hälsade oss välkomna på hotell Majoren.Hon gav en kort återblick och den utveckling staden genomgått.

En kvinna som kunde sin sak.

Efter en tvåtimmars rundvandring nästa dag, ledd av den eminente f. d. Stadsarkitekten Johan Ekelöf, var det dags för lunch, som intogs på restaurang Glädje. En smak-upplevelse med närproducerade råvaror och en personal som verkligen utstrålade, ja just de´GLÄDJE.

Lördag 17,00 var det dags för nästa surprise, som Bernhard Englund stod för med besked på Ryttmästarbostället uppe vid Simsjö. Majoren mötte upp iförd Karl den 12tes paraduniform. Vi blev bjudna på Ryttmästarbrännvin och en underbar buffé.

Därefter öppnades dörren till K3:s gamla mäss. Nästa rum Gustavianska matsalen, ännu ett rum Barockmatsalen och slutligen Empiresalen.  Är det någon som förstår hur denne man burit sig åt för att samla alla dessa möbler och saker?? Men så fick han också 2012 titeln: Ã…rets samlare i konkurrens med ingen mindre än Lasse Ã…berg. Plus lite andra medaljer.

Så var det då Christer Rapp. Det är svårt att sätta något epitet på Skövdes store man, det är bara så underbart att veta att det finns människor, som är som han. Tack Agneta och Christer för en oförglömlig helg.

Ingrid NolengerIngrid Nolenger skriver

Betty och Bertil Adamson skriver
Här föddes man!

Vi vill sälla oss till alla som uttryckt sin uppskattning över det studiebesök vi gjord i Skövde den 25 - 27 maj 2012.

Christer Rapp tillsammans med Olle Larsson och Roland Ljungqvist hade ordnat ett fantastiskt trevligt och omväxlande program.

Vi fick möjlighet att låta nostalgin krypa in under skinnet. Guidade turer runt Skövde, stadspromenad med Lars-Johan Ekelöf och en trivsam eftermiddag och kväll vid Simsjön och Ryttmästarbostället. Allt det här har lovordats och vi instämmer i hyllningSkören.
Lite speciellt var att Lars-Johan Ekelöf kunde berätta om de två husen som varit barnbördshus (BB) innan sjukhuset fick egen BB.

Dessa hus ligger uppe vid gamla läroverket på Wennerbergs gata. Lite speciellt kändes det då jag kunde konstatera att min mamma åkte iväg dit för lite drygt 76 år sedan och åkte därifrån med mig i famnen. Ett och ett halft år senare levererades min lillebror Jan.
Nå, jag tog mig in i huset men kände inte igen mig. Men nu vet jag med säkerhet var jag slog upp mina ljusblå i Skövde.

Bertil och Betty Adamson


Bertils bilder